Verzekeringen vergelijken: check je verzekeringen en bespaar!
1 min. leestijd

Verzekeringen vergelijken: check je verzekeringen en bespaar!

Verzekeringsland is een soort oerwoud waarin veel mensen hun weg maar moeilijk weten te vinden. Sterker nog, de meesten lopen er met een wijde boog omheen! Het loont echter de moeite om eens in de 2 a 3 jaar je verzekeringspakket goed door te nemen om te zien of je kunt besparen op de uitgaven of gunstigere uitkeringsvoorwaarden kunt binnenslepen. Maar hoe doe je dat handig: verzekeringen vergelijken? Nou, zo!

Verzekeringen vergelijken in 5 stappen

1. Verzeker alle onfortuinlijke gebeurtenissen, waarvan je de financiële gevolgen niet zélf kunt dragen

In de praktijk betekent dit waarschijnlijk dat je in elk geval zes verzekeringen moet afsluiten: ziektekosten, inboedel en brand, aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid, nabestaanden en wezen, en rechtsbijstand. Daar komen voor huizen- en autobezitters de volgende verzekeringen bij: auto-, opstal- en ongevallenverzekering. Afhankelijk van de door jou reeds afgesloten verzekeringen en je financiële draagkracht kun je besluiten om al dan niet een reis-, annulerings- en begrafenisverzekering te nemen.

2. Vraag bij tenminste vier verschillende verzekeringmaatschappijen offertes aan

Besluit welke verzekeringen je nodig hebt, of en welk eigen risico je wilt lopen, en vraag dan bij minstens vier verzekeringsmaatschappijen een offerte aan. Check tegelijkertijd of je bent aangesloten bij een club, werkgever of vereniging, die korting op belangrijke vezekeringen voor haar leden of werknemers heeft weten te bedingen. Dit kost je nu even wat tijd en uitzoekwerk, maar kan je op jaarbasis honderden Euro's schelen!

3. Sluit verzekeringen zoveel mogelijk bij één verzekeraar af

Hoe meer verzekeringen je via een verzekeraar afsluit, hoe meer korting je krijgt. Spreid je verzekeringen dus niet over meerdere verzekeraars, maar concentreer ze zoveel mogelijk bij één maatschappij. Dat bespaart je meteen ook een hoop administratieve rompslomp...

4. Kies voor direct contact met je verzekeraar

In verzekeringsland zijn zowel verzekeringsmaatschappijen als tussenpersonen actief, die verzekeringen aanbieden. De laatstgenoemde groep heeft verzekeringen van meerdere verzekeringsmaatschappijen in portefeuille en ontvangt van eerstgenoemden een beloning voor elke verkochte verzekering. Jezelf direct bij een verzekeringsmaatschappij verzekeren is daardoor bijna altijd goedkoper!

5. Vermijd verzekeringen voor alledaagse spullen

Je kent ze wel. Verzekeringen voor fietsen, computers, wasmachines, tv's enzovoort. In de wetenschap dat de meeste gebreken van apparaten zich in het eerste half jaar openbaren, dus ruim binnen de garantietermijn, kun je dit soort verzekeringen maar beter vermijden. Weggegooid geld!
Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen