Zes nuttigste Japanse organizing inzichten
3 min. leestijd

Zes nuttigste Japanse organizing inzichten

Marie Kondo ken je vast wel, maar wist je dat er uit Japan nog veel meer beproefde manieren komen om je huis op te ruimen en je leven te organiseren? We hebben de zes nuttigste organizing inzichten voor je op een rijtje gezet. 

1.    Kintsugi: de schoonheid van scherven

Kintsugi is de Japanse kunst van het repareren van gebroken keramiek met goud- of zilverkleurige lak. In de Japanse schoonheidsleer dragen de sporen van breuk en herstel bij aan de schoonheid van een voorwerp. Repareer dus je gebroken servies of kopjes waar een oor af is. Dat scheelt niet alleen geld, maar maakt het voorwerp volgens Kintsugi alleen maar waardevoller. Je kunt Kintsugi ook zien als een manier om tegen jezelf aan te kijken als je iets ingrijpends hebt meegemaakt. Door de scherven bij elkaar te rapen en zorgvuldig te lijmen, word je weer heel. Mét je beschadigingen, want die horen erbij.

2.    Tsundoku: koester je stapels boeken

Erger je je aan stapels boeken op je nachtkastje of in de kast waar je maar niet aan toe komt? Dat hoeft niet volgens Tsundoku, een samenvoeging van de woorden ‘tsunde’, dat ‘stapelen’ betekent en ‘doku’, dat staat voor ‘wat geschreven is’. Tsundoku is je bron van kennis, het zijn beloften, dromen, wensen en verlangens en bevat het antwoord op vragen die je nog niet hebt gesteld en de kennis die je in de toekomst zult nodig hebben. Al die ongelezen boeken houden je ook bescheiden. Ze herinneren je eraan dat je niet alles kunt weten. Dat je nooit genoeg tijd zult hebben om alles te lezen dat je zou willen lezen, maar dat de boeken er zijn, als je wil.

3.    Wabi sabi: de schoonheid van het imperfecte

Wabi sabi biedt een nieuwe kijk op de wereld en je leven, geïnspireerd op eeuwenoude Japanse wijsheid. Het helpt je de schoonheid in imperfectie te zien, simpelheid te waarderen en de vergankelijkheid van het leven te accepteren. De filosofie van Wabi sabi is relevant er dan ooit, in een wereld waarin alles draait om sneller, beter en meer. Het is een uitnodiging om de schoonheid te zien in je huidige leven en het alledaagse, het te ontdoen van opsmuk en te zien wat er dan tevoorschijn komt. En de imperfecties te koesteren, want die herinneren je eraan dat alles vergankelijk is.

4.    Kaizen: verbeteren in kleine stapjes

De Kaizen-filosofie draait om het zetten van kleine stappen richting je doelen. En dan bedoelen we écht klein. Zo klein dat ze nauwelijks moeite kosten. Het is dé manier om aan klussen te beginnen waar je tegenop ziet. Probeer dus niet ineens je hele huis op te ruimen, maar begin met één ding. Neem een kopje mee naar de keuken, zet een boek terug op zijn plek of breng een vuilniszak weg. Door in kleine stappen te denken, wordt zelfs de grootste klus ineens heel behapbaar.

5.    Ganbatte: doe je best en geef niet op

In plaats van iemand succes te wensen, zeggen ze in Japan ganbatte, wat zoveel betekent als: ‘Doe je best en geef niet op.’ Succes is voor een groot deel afhankelijk van geluk hebben, ganbatte gaat juist uit van je eigen kracht. De filosofische boodschap die erachter ligt, is: ‘Doe je best in alles wat je doet en als de dingen niet gaan zoals je hoopte, maakt dat niet uit, want je weet dat je er alles aan hebt gedaan.’ Deze filosofie helpt je om je doelen te bereiken. Ze laten zien hoe je kunt denken als een marathonloper: jezelf positief toespreken, korte- en langetermijndoelen stellen, fysiek en mentaal ontspannen blijven, obstakels en hoe die te overwinnen visualiseren en je niet laten afleiden van het einddoel. En als je dat niet bereikt, is het ook niet erg, want je hebt gedaan wat je kon.

6.     Kakebo: de Japanse kunst van het sparen

Letterlijk vertaald uit Japans betekent Kakebo ‘kasboek voor huishoudelijke besparingen’. Het doel is je bewust te maken van je uitgaven waardoor je bewuster omgaat met je inkomsten. Dit houdt niet alleen in je bewust te maken van de (onnodige) uitgaven zoals de kant en klare broodjes tijdens je pauze op het werk omdat je geen tijd of zin had om zelf brood te smeren. Maar ook om voedselverspilling te minimaliseren, je te ontdoen van dat wat je niet echt nodig hebt en je leven te verrijken met dingen en activiteiten waar geld geen invloed op heeft. Eén van de levenslessen die bij deze Japanse spaarmethode horen zijn ‘waarom morgen starten als het ook vandaag kan’. Mocht je een liefhebber zijn van Bullet Journal, dan kun je dit heel goed gebruiken voor je eigen Kakebo Budget Journal.

Nog meer Japanse inspiratie opdoen?

Lees dan ook ons blog over ikigai.

 


Over de schrijver
Sjoukje van de Kolk richtte jaren geleden SimplifyLife op en is de auteur van verschillende boeken over het versimpelen van je leven. Ze schrijft nu onder meer voor Flow Magazine en is altijd op zoek naar fijne manieren om het leven eenvoudiger te maken en meer rust te vinden.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen