Badkamerkastje opruimen: waarom zou je dat doen? Heel simpel, omdat dit de plek is, die jij waarschijnlijk het allereerst aandoet wanneer je je ’s ochtends hebt losgerukt van je hoofdkussen. En waar vaak direct het eerste oponthoud van de dag ontstaat. Bijvoorbeeld als de tandenborstel onvindbaar is, de kam beneden blijkt te liggen en je jouw favoriete luchtje niet kunt vinden tussen alle flesjes eau de toilette.
Kortom: tijd om ten strijde te trekken tegen de rommel in je badkamerkastje, met je opruimkit als hulpvaardige metgezel!
De uitdaging
Actie: Badkamerkastje opruimen
Tijdsduur: 60 minuten
Nodig: Opruimkit die bestaat uit een emmertje warm water, microvezeldoekje (of ecologische schoonmaakdoek), oude theedoek, drie verhuisdozen die je labelt met Hier Opbergen (HO), Elders Opbergen (EO) en Weggeven (W), vuilniszak, alarmklokje of mobiel
Aan de slag met je badkamerkastje opruimen
1. Plan 60 minuten vrij in je agenda
Plan deze week 1 uur voor het opruimen van je badkamerkastje in. Schrijf je goede voornemen in je agenda of op een post-it, die je op een goed zichtbare plek plakt.
2. Denk even na over waarvoor je badkamerkastje zal dienen
Trek op het ‘moment suprème’ 5 minuten uit om te bedenken voor welke doeleinden je jouw badkamer – en in het verlengde daarvan je badkamerkastje – wilt gebruiken. Douchen, wassen, badderen, tanden poetsen, kleding wassen en drogen, scheren, make-uppen, …?
Noteer je conclusies op in werkwoorden, zodat je een lijstje met ‘activiteiten’ hebt. Zet daarna een plusje voor alle activiteiten waarbij je spullen nodig hebt, die een plek moeten krijgen in je badkamerkastje. Dit verkorte lijstje helpt je straks om te bepalen of spullen, die je wilt bewaren, in het badkamerkastje thuishoren of elders een plek in huis moeten krijgen.
3. Schoon je badkamerkastje op
Stel een alarmklokje of je mobiel in op 60 minuten en pak alle benodigdheden voor deze boenklus erbij (zie boven voor een lijstje). Haal diep adem en pak de spullen één voor één uit je badkamerkastje. Beslis per voorwerp wat ermee moet gebeuren. Bewaren, weggeven of weggooien? Hou hierbij de activiteiten op het door jou gemaakte lijstje in het achterhoofd.
Voor welke doeleinden wilde je jouw badkamerkastje ook alweer gebruiken? En passen de spullen die je tegenkomt daar wel bij?
- Leg dingen die je graag wil bewaren en die in je badkamerkastje horen in de HO-doos
- Doe spullen die je graag wil bewaren maar die elders thuishoren in de EO-doos
- Stop voorwerpen die je niet wil bewaren maar wil weggeven in de W-doos
- Gooi alles wat niet wil bewaren maar wil weggooien in de vuilniszak
Ter inspiratie geven we je een kleine opsomming van allerlei dingen, die ongetwijfeld ook jouw badkamer bevolken, maar waarvan je sowieso afscheid kan nemen:
- Alle dingen die je de afgelopen twee jaar niet hebt aangeraakt of gebruikt; de ruimte die ze innemen wordt niet gerechtvaardigd door de mate van gebruik.
- Concealer, foundation, mascara en nagellak, die ouder is dan 1 jaar, aangezien de maximale houdbaarheidsdatum ervan is verlopen.
- Parfumflesjes, eyeliners, gezichtspoeders, lippenstiften, lipliners en oogschaduwen die 2 jaar of ouder zijn. De maximale houdbaarheidsdatum is dan echt overschreden. Dat geeft je meteen de kans om eens iets nieuws voor jezelf uit te zoeken wanneer je naar de stad gaat.
- Crèmes en lotions die ouder zijn dan 3 jaar. Hierna nemen bacteriën bezit van je favoriete smeerseltjes, dus gun jezelf na 3 jaar een nieuw potje of flesje van je lievelingscrème
- Zonnebrandcrème, die ouder is dan 1,5 jaar. De UV filter blijf t ongeveer 1 jaar intact, maar daarna loopt de beschermingsfactor snel terug.
- Handdoeken die verschoten of kapot zijn, of vol vlekken zitten. Tenminste, als je genoeg handdoeken overhoudt en/of voldoende bij kas zit om nieuwe te kopen. Niets prettiger dan je na een ontspannende douche of bad af te drogen met een schone, hele handdoek.
- Monsters van parfum, waspoeder, shampoo, crèmespoeling en dergelijke, die je eigenlijk zonde vindt om weg te gooien, maar niet met liefde zult gebruiken. Anders had je dat tenslotte allang gedaan!
- Badspeeltjes, waar je kinderen allang zijn uitgegroeid of die van buiten of van binnen beschimmeld zijn.
- Badmatten die werkloos in een hoekje liggen.
- Sponzen, badparels, massagehandschoenen, badmutsen, puimstenen, en alle andere impulsaankopen of verjaardagspresentjes, die je in de praktijk nooit gebruikt en die jou alleen maar een schuldgevoel bezorgen.
- Oude tandenborstels, scheermesjes, zeepjes, enzovoort 🙂
Is het badkamerkastje helemaal leeg? Maak hem lekker schoon met warm water en het microvezeldoekje of de ecologische schoonmaakdoek. Droog hem eventueel na met een oude theedoek.
Breng daarna de spullen uit de EO-doos naar de ruimte waarin ze thuishoren zonder ze alvast een definitieve plek te geven. Dat komt later wel. Zet de W-doos in je auto, fietstas, garage of bijkeuken. Gooi tot slot de vuilniszak in de vuilcontainer of kliko.
4. Ruim je badkamerkastje opnieuw in
Maak een handige indeling voor je badkamerkastje en geef alle HO-spullen daarin een definitieve plaats. Leg spullen die bij elkaar horen, bijv. make-up artikelen, zoveel mogelijk in een eigen ‘hoekje’ of zone. Ditzelfde geldt bijv. voor scheerspullen, alle dingen die met tandverzorging te maken hebben, parfums et cetera. Hoe duidelijker de indeling, hoe makkelijker je spullen kan vinden en terugleggen nadat je ze hebt gebruikt. Gebruik voor het clusteren van kleine, gelijksoortige spullen eventueel mandjes of bakjes.
Loopt de wekker na 1 uur af en blijk je nog niet helemaal klaar te zijn? Geen nood! Stop gewoon met opruimen. Laat de HO-doos en W-doos in de badkamer staan en breng de spullen uit de EO-doos naar de ruimte waar ze horen. Gooi de vuilniszak in de vuilcontainer. Morgen en overmorgen is er weer een dag, waarop je de klus verder kunt afmaken. Voor nu is het devies: lekker met de benen omhoog zitten als beloning voor de radicale opschoonactie.
5. Berg de opruimkit op en relax
Klaar met inruimen? Berg dan eerst even de schoonmaakspullen en opruimkit op, en bewonder het eindresultaat. En daarna? Dan gun je jezelf natuurlijk een welverdiende pauze in de wetenschap dat jij morgenochtend na het opstaan een vliegende start kan maken!