De ultieme opruimkit waarmee je sneller opruimen kan
2 min. leestijd

De ultieme opruimkit waarmee je sneller opruimen kan

‘Wat zit er toch in die mysterieuze opruimkit, die jullie steeds gebruiken tijdens het opruimen?’, mailde laatst één van onze Nieuwsbrief-lezeressen. Een hele goede vraag, waarop we ook jou graag antwoord geven via onderstaande checklist van ‘De ultieme opruimkit’. Want met een opruimkit kan je thuis sneller meters maken, wanneer je besluit een plank, lade, kast of tafelblad te ontspullen.

Waaruit bestaat de ultieme opruimkit?

Kort gezegd zit in de opruimkit alles wat je nodig hebt om snel en vakkundig op te ruimen.

  • Drie gelabelde verhuisdozen of kratten (Hier Opbergen, Elders Opbergen en Weggeven)
  • Vuilniszak(ken)
  • Stofzuiger
  • Allesreiniger
  • To-Do boekje en pen
  • Wekker

Waarom is een opruimkit handig?

Het werken met een opruimkit heeft verschillende voordelen. Ten eerste zorgt de opruimkit ervoor dat alles wat je mogelijkerwijs nodig kan hebben tijdens het opruimen binnen handbereik is. Denk bijvoorbeeld aan een vuilniszak, stickers, plakband, schaar of een notitieboekje, waarin je zaken kan opschrijven die je te binnen schieten. Dit maakt dat je niet onnodig tijd verliest aan het zoeken naar deze zaken, maar goed kan doorpakken.

Ook helpt de opruimkit je om tijdens het opruimen jouw focus vast te houden. In de ‘Elders Opbergen’ en ‘Weggeven’ doos kan je immers tijdelijk spullen ‘parkeren’ die op een andere plek in huis thuishoren of die helemaal weg mogen. Hierdoor kom je niet in de verleiding om de plek waar je bezig bent te verlaten (en vervolgens ergens anders in huis iets heel anders te gaan doen 🙂). Onder de streep bespaar je hiermee veel tijd en energie, waardoor je meer vooruitgang kan boeken.

Tot slot zorgt de opruimkit ervoor dat tijdens het sorteren van spullen de chaos beperkt blijft tot maximaal drie verhuisdozen of kratten en een vuilniszak. Deze kan je even wegzetten wanneer je jouw opruimklus wil onderbreken om later door te gaan. Wel zo handig als je maar beperkte tijd hebt, opeens bezoek krijgt of  ’s avonds in een rustig ogende slaapkamer wil slapen.

Hoe en wanneer gebruik je de opruimkit?

Om met de laatste vraag te beginnen: altijd 🙂! Bij elke opruimklus waarbij je écht beslissingen gaat nemen over wat je wel en niet wil bewaren, is het handig met een opruimkit te werken. Ons gratis e-book ‘Ja maar, ik kan niets wegdoen: de 10 slechtste excuses en 5 beste redenen om spullen te bewaren’ kan je trouwens helpen bij het nemen van deze vaak lastige beslissingen.

Zet de opruimkit vlak voor je begint klaar bij de plek die je wil opruimen. Klap de verhuisdozen of kratten uit, zet de wekker, leg het To-Do boekje met pen op een makkelijk bereikbare plaats en hou een vuilniszak bij de hand. En zorg natuurlijk ook dat de stofzuiger en emmer met sopje paraat staan voor schoonmaakklusjes tussendoor.

Ben je klaar met het opschonen van je spullen? Breng de spullen uit de EO-doos dan naar de ruimtes in huis waar ze thuishoren. Zet de Weggeven-doos in je auto voor bijv. de kringloop of doe ze in je fietstas. En geef de Hier Opbergen spullen een logische plek in de lege kast, lade of plank. Gooi de vuilniszak in de kliko en ruim tot slot de opruimkit weer op, zodat hij weer klaarstaat voor de volgende keer.

Onmisbaar

Kortom, als je op onbewaakte ogenblikken even snel meters wil kunnen maken met opruimen, dan is een opruimkit onmisbaar. Haal deze tevoorschijn op het moment dat je handen jeuken. Veel succes!

O ja…

Ga je niet aan de slag met een opruimklus, maar met één van onze boenklussen? Dan heb je een schoonmaakkit nodig. Wat daar precies in zit, staat bij elke boenklus vermeld onder het kopje ‘Benodigdheden’.

Tips nodig voor tijdens het opruimen?

Laat je inspireren door Het No Nonsense Opruimboek, de bestseller van De HuishoudCoach, doe je voordeel met alle tips uit onze opruimblogs of lees – als je helemaal aan het begin van je opruimcarrière staat – het blog ‘Help, waar moet ik beginnen met opruimen?

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen