Handige regels bij opruimen: 12 beproefde opruimregels
3 min. leestijd

Handige regels bij opruimen: 12 beproefde opruimregels

Organizers ofwel opruimcoaches zijn gek op handige regels bij opruimen, waarmee je sneller en makkelijker kan beslissen over de spullen in je huis. Deze 12 beproefde opruimregels zijn onze favorieten.

1 keer aanraken regel

De 1 keer aanraken regel is een opruimregel, die je helpt om je huis netjes opgeruimd en schoon te houden, als de basisorganisatie al aardig op orde is. Het idee van de '1 keer aanraken regel' is dat jij verantwoordelijk bent voor het schoonmaken, maken en/of opbergen van een voorwerp, zodra je het eenmaal hebt vastgepakt. Wat voorbeelden ter verduidelijking:

  • Heb je een ontbijtbordje uit de kast gepakt en hiervan gegeten? Zet het na het ontbijt meteen in de vaatwasser.
  • Gebruik je een schaar om plakband te knippen? Leg de schaar en het plakband direct terug als je klaar bent.
  • Kom je thuis van je werk en trek je jouw jas uit? Hang deze meteen aan de kapstok.
  • Krijg je een rekening in de brievenbus, betaal deze meteen en stop het document daarna in je archief.

Laat spullen en documenten dus niet voor kortere of langere tijd rondslingeren, maar ruim ze na gebruik meteen op, zodat je nieuwe chaos tot een minimum beperkt.

1 erin, 1 eruit regel

De regel '1 erin, 1 eruit' spreekt eigenlijk voor zich: zodra je een nieuw voorwerp in huis haalt, neem je van een bestaand voorwerp afscheid door het weg te gooien of weg te geven. Dit maakt dat de spullen in jouw huis niet langer de kans krijgen om zich op te hopen.

3 seconden regel

De 3 seconden regel is super-simpel. Geef jezelf tijdens het opruimen maximaal 3 seconden de tijd om te beslissen of je een voorwerp wel of niet wil bewaren. Twijfel je nog na deze 3 seconden? Dan ben je er blijkbaar niet klaar voor om het weg te doen en kan je het beter nog even bewaren.

5 minuten regel

De 5 minuten houdt in dat je alle kleine taken of acties, die minder dan 5 minuten kosten, niet opschrijft of onthoudt maar meteen uitvoert. 'Kost iets minder dan 5. minuten, doe het NU' dus. Door deze regel consequent toe te passen voorkom je dat kleine klusjes zich in je huis en hoofd ophopen en bereik je dat je elke dag tevreden kan zijn over jouw doortastendheid :-).

5 jaar regel

De 5 jaar regel gaat uit van de gedachte dat het zinloos is om meer dan 5 minuten te piekeren over zaken die er over 5 jaar niet meer toe doen. Loop je tijdens het opruimen vast, omdat je niet weet wat je beter wel of niet kan bewaren? Hou deze regel in het achterhoofd, zodat je zaken in het juiste perspectief blijft zien.

6 maanden regel

Uitgangspunt van de 6 maanden regel is dat je afscheid neemt van alle spullen:

  • die je in de afgelopen 6 maanden niet hebt gebruikt en 
  • die je ook in de komende 6 maanden niet zal gebruiken.

Heb je ze na deze periode toch een keertje nodig, dan kan je ze eventueel even lenen van vrienden, buren of familie. Deze regel is een mildere variant van de zogenaamde 90-90 regel (zie onder).

12-12-12 uitdaging

Tijdens de 12-12-12 uitdaging zoek je in een leefruimte of verkeersruimte in huis naar:

  • 12 voorwerpen die je kan weggooien
  • 12 voorwerpen die je kan weggeven
  • 12 voorwerpen die je kan terugleggen

Van de 12 spullen die je kan weggooien en 12 spullen die je wil weggeven neem je zo snel mogelijk afscheid. De overige 12 spullen leg je direct terug op hun vaste plek.

Je kan deze 12-12-12 uitdaging op dagelijkse, wekelijkse, tweewekelijkse of maandelijkse basis uitvoeren, afhankelijk van hoeveel tijd en energie je hebt en van hoe snel je resultaat wil. En natuurlijk kan je van de 12-12-12 uitdaging een wedstrijd maken met jouw eventuele gezinsleden. Wie weet de 3x12 voorwerpen het snelst te vinden en weg te werken?

De 20-20 regel

De 20-20 regel is een uitvinding van Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus van The Minimalists en ontworpen om je te helpen om het overgrote deel van je ‘voor het geval dat-spullen’ los te laten. De regel luidt als volgt: alle ‘voor het geval dat-spullen’ die je voor minder dan €20 in minder dan 20 minuten van je woonplaats kan vervangen, kunnen weg. Deze regel helpt je om afscheid te nemen van de 80% spullen, die je maar 20% van de tijd gebruikt (zie de 80-20 regel).

80-20 regel

Volgens de 80-20 regel gebruiken we 80% van de tijd slechts 20% van de spullen, die we in huis hebben. Onze andere bezittingen staan het overgrote deel van de tijd gewoon stof te happen, maar nemen wel onevenredig veel ruimte in. Hou deze 80-20 regel in het achterhoofd, wanneer je bijvoorbeeld een lade opruimt, zodat je sneller ziet welke spullen écht nuttig zijn en welke je beter kan wegdoen.

90-90 regel

De 90-90 regel is populair binnen het minimalisme en houdt in dat je jezelf bij elk voorwerp twee vragen stelt: 'Heb ik het de afgelopen 90 dagen gebruikt?' en 'Ga ik het komende 90 dagen gebruiken?'. Is het antwoord hierop 'Nee', dan kan je het wegdoen. Deze regel lijkt sterk op de 6 maanden regel (zie boven), maar is 'strenger' in de zin dat het criterium van 6 maanden is vervangen door 90 dagen.

100 dingen uitdaging

Tijdens de 100 dingen uitdaging neem je 5 dagenlang afscheid van 20 dingen per dag, zodat je na 5 dagen 100 voorwerpen armer bent. Inspiratie nodig? Bekijk dit overzicht van 100 dingen waarvan je zo afscheid kan nemen.

Project 333

Project 333 daagt je uit om 3 maanden lang slechts 33 verschillende items uit jouw kledingkast(en) te gebruiken. Voor dit maximale aantal van 33 telt elk afzonderlijk kledingstuk en accessoire (waaronder ook sieraden) mee, met uitzondering van je trouwring, ondergoed, nachtkleding en werkkleding. Na deze 3 maanden weet je veel beter welke kledingstukken en accessoires totaal overbodig zijn en dus weg kunnen en welke je juist heel graag draagt en dus moeten blijven.

Handig overzicht?

Abonneer je gratis op onze De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ abonnees op de digitale deurmat valt, en ontvang onze tips voortaan vanzelf in je inbox.

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen