Je kent dat wel… je koopt lang houdbare producten, haalt ze uit hun verpakking en stopt ze fluks in een voorraadbus of blik. Vervolgens heb je geen idee meer wat de houdbaarheidsdatum was.
Daarom vind je hieronder de maximale houdbaarheid van de meeste lang(er) houdbare producten handig op een rijtje! Maar laten we eerst even kijken wat de twee houdbaarheidsdatum-aanduidingen op verpakkingen betekenen.
Het verschil tussen THT of TGT
TGT: Te Gebruiken Tot
Op de meeste producten die je in de supermarkt kunt kopen, staat een ‘THT-datum’ of ‘TGT-datum’ vermeld. TGT staat voor ‘Te Gebruiken Tot’ en verwijst naar de datum waarop je het product ten laatste mag nuttigen. TGT-data worden gebruikt voor heel bederfelijke producten, zoals vlees en vis, die je ziek kunnen maken wanneer je ze na de genoemde datum consumeert.
THT: Tenminste Houdbaar Tot
Dat ligt anders bij de THT-datum. THT staat voor ‘Tenminste Houdbaar Tot’. Het verwijst naar de datum tot waarop de fabrikant van het product de kwaliteit garandeert. De THT-datum wordt uitsluitend gebruikt voor producten, die je niet direct een voedselvergiftiging bezorgen, wanneer je ze dagen, weken of maanden na het verlopen van de THT-datum alsnog nuttigt. Hoogstens gaat de kwaliteit ervan wat achteruit in termen van smaak, geur of textuur. Van deze groep lang houdbare producten, vind je hieronder de maximale houdbaarheid.
Houdbaarheidsdatum: hoe lang kun je goed houdbare producten bewaren?
Alcoholische dranken
De houdbaarheid van alcoholhoudende dranken als wijn, bier en likeur verschilt. Algemeen geldt dat hoe hoger het alcoholpercentage is, hoe minder erg het is als de drank over de datum is, mits hij koel en donker bewaard is. Zo zijn licht alcoholische dranken vaak enkele weken tot maanden geschikt voor consumptie, maar kun je sterk alcoholische dranken vaak jaren na dato nog probleemloos drinken.
Conserven
De meeste ingeblikte groenten en fruit kun je ongeveer 2-5 jaar bewaren, mits je ze op een koele, niet vochtige plek in je voorraadkast hebt gezet en de blikken geen roestplekken vertonen.
Deegwaren
Pasta, macaroni, spaghetti en dergelijke zonder ei kun je probleemloos tot 1 jaar na aankoop nuttigen. Deegwaren met ei daarentegen, kun je maar beter zo snel mogelijk opsmikkelen!
Diepvriesgroenten en -fruit
De gemiddelde houdbaarheid van diepvriesgroenten en -fruit is twee jaar, dus kan het geen kwaad hier een klein voorraadje van aan te leggen. Zo heb je altijd vitamines in huis!
Gedroogde kruiden
Voor gedroogde kruiden geldt dat ze ongeveer 6 maanden goed bruikbaar zijn. Daarna boeten ze toch echt aan kwaliteit in.
Granen en ontbijtgranen
Als ze in een luchtdichte voorraadbus zitten, kun je granen en ontbijtgranen ongeveer 6 maanden bewaren. En wanneer ze in een voorraadbus zitten, weet je zeker dat zilvervisjes er niet bij kunnen!
Diepgevroren vlees
De houdbaarheidsdatum van diepgevroren, rauw vlees verschilt flink per soort vlees en van de kracht van je vriezer. Gemiddelde houdbaarheidstermijnen zijn: gemalen vlees (zoals hamburgers en tartaartjes) 2-3 maanden, varkensvlees 4 maanden, kip 9 maanden en rundvlees 6-12 maanden. Maar steeds geldt: hoe eerder je diepvriesvlees bereidt en opeet, hoe beter!
Koffie en thee
Koffie is tot enkele maanden of zelfs jaren na het verlopen van de THT-datum nog geschikt voor consumptie. Geen wonder dat er stemmen opgaan om de houdbaarheidsdatums voor koffie maar helemaal te laten vervallen, om onnodig weggooien te voorkomen.
Thee is echter een ander verhaal: hoewel je ook thee nog jaren na dato straffeloos kunt consumeren, zul je merken dat de kwaliteit ervan na ongeveer 6 maanden snel terugloopt. Niet te veel inslaan dus of lekker doordrinken!
Meelproducten
Meel, bloem en aanverwante artikelen zijn ongeveer 3-6 maanden houdbaar, waarbij geldt: hoe verfijnder of witter het meel, hoe langer het houdbaar is.
Specerijen
Voor specerijen kun je de vuistregel hanteren dat ze in gemalen vorm ongeveer 6 maanden en in ongemalen vorm 1 jaar geurig en smaakvol blijven. Sla daarom nooit te grote hoeveelheden van specerijen in. Hoe verser de specerijen zijn, hoe meer aroma en smaak ze bevatten, en hoe lekkerder jouw gerechten zullen smaken!