Superhandig: de 5 minuten regel

5 minuten regel

Als er één ding is dat jouw leven als geboren chaoot of zelfbenoemde sloddervos ten goede kan veranderen, dan is het de 5 minuten regel. En ja, ik spreek geheel uit eigen ervaring ?! De 5 minuten regel houdt simpelweg in dat als je een klusje tegenkomt, dat je in minder dan 5 minuten kan fixen, je dat klusje meteen doet. Niet over 1 dag, niet over 1 uur, niet over 1 minuut: nee…..metéén!

Wat voorbeelden ter inspiratie. Bij ‘minder dan 5 minuten’ klusjes kun je denken aan het:

 • dichtbinden en weggooien van een volle vuilniszak
 • plaatsen van een nieuwe, lege vuilniszak
 • opbergen van de kam en haarborstel
 • adresseren en frankeren van een brief
 • opbergen van je schoenen onder de kapstok of in het schoenenkastje
 • uitruimen van de vaatwasser
 • opmaken van je bed
 • aanzetten van de wasmachine
 • bellen van de tandarts voor de halfjaarlijkse controle
 • aan de lader leggen van je telefoon
 • weggooien van lege wc rolletjes
 • enzovoort

Als je met de 5 minuten regel in je achterhoofd door het leven gaat, zie en hoor je opeens allerlei dingen die je direct kan afhandelen. Wanneer je dan meteen tot actie over gaat, kom je in no-time in een positieve flow. En blijken vervelende, steeds uitgestelde klusjes eigenlijk minder vervelend en veel sneller klaar te zijn, dan je dacht.

Lik op stuk

Wat je met de 5 minuten regel eigenlijk doet, is het voeren van een soort ‘lik op stuk’-beleid. Je staat jezelf niet langer toe om te dralen en draaien, maar vat de koe meteen bij de horens. En dat voelt in 1 woord geweldig!

Dankzij al die mini-klusjes waar jij lekker bovenop zit, kun je jezelf gedurende de dag namelijk regelmatig op de schouder kloppen: ‘Ben ik even goed bezig!’ En zie je jouw actielijst zienderogen slinken en jouw huis zichtbaar minder rommelig worden. Wat een verademing…

Risico

Het risico is wel dat je zó enthousiast wordt, dat je de hele dag alleen nog maar met ‘minder dan 5 minuten’ klusjes bezig bent. Gewoon omdat het zo’n kick geeft! Maar dus wel ’s avonds moe in rolt…

Stap jij in deze valkuil? Geeft niks! Na een paar dagen neemt het toepassen van de 5 minuten regel vanzelf normale proporties aan, omdat je dan inmiddels al zoveel ‘minder dan 5 minuten’ klusjes hebt weggewerkt. En ervaar je voortaan alleen nog maar de positieve effecten van het toepassen van de 5 minuten regel: een opgeruimd huis en dito humeur :-)…

P.S. Op zoek naar een handige actielijst?

Els Jacobs van De HuishoudCoach/De KantoorCoach heeft de ultieme actielijst ontworpen om goed zicht te houden op al jouw 5-15 minuten acties.

Of wil je graag makkelijker afscheid nemen van overbodige spullen?

Gebruik de superhandige 20-20-regel, een van onze andere favoriete vuistregels 🙂.

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen