Wasdroger schoonmaken - Boenklus 11 van De HuishoudCoach
2 min. leestijd

Wasdroger schoonmaken - Boenklus 11 van De HuishoudCoach

De droger staat met stip op de eerste plaats van elektrische apparaten die thuis brand kunnen veroorzaken. Dat komt doordat hete lucht en stof samen een uitgelezen voedingsbodem vormen voor het ontstaan van vuur. Uit veiligheidsoogpunt is je wasdroger schoonmaken en schoonhouden dus heel belangrijk, vooral aan de binnenzijde! De boenklus van deze maand staat daarom in het teken van het reinigen van deze handige huishoudhulp. Klaar voor de start? Daar gaan we!

De uitdaging

Actie: wasdroger schoonmaken
Duur: 1 uur
Nodig: stofzuiger, zachte borstel, microvezeldoek, emmertje sop, schoonmaakazijn

Aan de slag met de wasdroger schoonmaken

1. Open de deur van je droger en haal het pluizenfilter er uit

Zuig het pluizenfliter met de stofzuiger goed schoon, evenals de uitsparing in de deur zelf. Ook al verwijder je na elke wasbeurt braaf de stoflaag van het pluizenfiler, dan nog blijft er namelijk het nodige stof achter tussen de rubberen randen van de deur en in alle kieren en gaten van de uitsparing. O ja, kun je er met de stofzuiger niet helemaal goed bij? Gebruik dan een zachte borstel om de randjes goed schoon te borstelen. Plaats daarna het pluizenfilter terug in de deur.

2. Haal de condensor (het roestvrijstalen rooster) uit je droger

Spoel hem helemaal schoon onder stromend water. In dit filter hopen zich namelijk pluizen op, die gaan samenklonteren, en daardoor de goede werking van je droger doen afnemen en je energierekening doen stijgen. Laat de condensor daarna goed drogen, terwijl je de gelegenheid te baat neemt om de condensorkast schoon te maken met de stofzuiger, zachte borstel en/of microvezeldoek. Zet de condensor terug in de wasdroger.

3. Reining de condensbak (condensdroger) of afvoerslang (afvoerdroger)

Bij veel wasdrogers moet je na elke droogbeurt de condensbak leegmaken, waarin het water wordt opgevangen dat uit je natte wasgoed komt. Maak deze condensbak lekker schoon met een warm sopje, laat hem drogen en zet hem terug in de wasdroger.
Heb je geen condensdroger maar een afvoerdroger? Zuig de afvoerslang van je wasdroger dan goed uit met de stofzuiger om alle opgehoopte pluizen te verwijderen.

4. Vervang zonodig de condensorfilter van je wasdroger

Sommige wasdrogers hebben naast een deurfilter en condensor ook een kleiner, papieren of stoffen filter (condensorfilter), dat extra fijn stof uit je drogerende wasgoed verwijdert. Ook dit filter kan verstopt raken: vervang het minstens 2 keer per jaar door een nieuw exemplaar om optimaal profijt te blijven houden van dit extra pluspunt van je wasdroger.

5. Maak de trommel van de wasdroger schoon

Neem met een microvezeldoekje en een scheutje schoonmaakzijn de binnenkant van de trommel af, ook al oogt hij schoon. Zo verwijder je heel eenvoudig het dunne, onzichtbare laagje dat wasverzachter achterlaat op je trommel en dat de goede werking van de elektronische sensoren van je wasdroger kan belemmeren.

6. Maak de buitenkant van je wasdroger schoon

Gebruik hiervoor een heet sopje en microvezeldoek. Door de combinatie van schoonmaakmiddel en hoge temperatuur lossen vet en vuil makkelijk op en wordt je droger weer stralend schoon.

7. Ruim het sopje, de microvezeldoek, zachte borstel en stofzuiger op

Ga daarna lekker een kwartier relaxen. Dat heb je tenslotte wel verdiend na deze boenklus.

P.S. Heb je nog niet genoeg van schoonmaken?

Lees onze blogs met andere boenklussen van De HuishoudCoach over bijvoorbeeld de waterkoker ontkalken, strijkijzer schoonmaken, gordijnen wassen, frituurpan schoonmaken, badkamertegels reinigen, afzuigkap schoonmaken of zilver poetsen.

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen