Ikigai: breng het Japanse geheim voor geluk in de praktijk
2 min. leestijd

Ikigai: breng het Japanse geheim voor geluk in de praktijk

Maar liefst tien Nederlandstalige boeken verschenen er afgelopen tijd over het Japanse begrip ikigai. Maar wat houdt ikigai eigenlijk in? Wat is de letterlijke betekenis, waarom is het belangrijk en hoe kan jij jouw eigen ikigai vinden?

Vier elementen

Ikigai is een Japans begrip waarin 4 elementen samenkomen, namelijk datgene:

  • waarvan je houdt: wat vind je leuk om te doen, van welke hobbies en activiteiten kan je écht genieten?
  • waar je goed in bent: wat zijn jouw vaardigheden en talenten, en waarvoor kloppen anderen bij jou aan?
  • wat de wereld nodig heeft: welke uitdagingen en problemen zie jij in de wereld en hoe kan jij bijdragen aan de oplossing ervan?
  • waarvoor je betaald kunt worden: welk soort werk kan jij leveren, waarvoor mensen graag willen betalen?

Je bestaansreden

Ikigai is dus een combinatie van passie, missie, roeping en beroep. Ikigai wordt daarom vaak opgevat als je bestaansreden.

ikigai diagramSleutel tot een lang en gelukkig leven

Het woord 'ikigai' is afgeleid van 'iki', wat 'leven' betekent, en 'gai', wat 'waarde' betekent. 

Het is afkomstig van het Japanse eiland Okinawa, waar mensen maar liefst gemiddeld 90 jaar oud worden en ook nog eens supergezond zijn. 

Tot hun lange en gelukkige leven is ikigai de sleutel. Daarom is het slim om alles op alles te zetten om jouw eigen ikigai te vinden.

Jouw persoonlijke ikigai ontdekken

Het vinden van jouw eigen ikigai - een bestaansreden waarin alle vier elementen van ikigai samenkomen - kost tijd en is iets je misschien wel wat hulp kan gebruiken. En precies hierin ligt de waarde van het boek 'Ikigai: breng het Japanse geheim voor geluk in de praktijk' van Héctor García en Francesc Miralles. 

In dit boek bieden Garcia en Miralles handige handvatten en originele ideeën om jouw ikigai te ontdekken. Ze voorzien daarbij in praktische, makkelijk uitvoerbare oefeningen, die je niet alleen helpen om jouw bestemming te bereiken, maar die ook inspiratie geven om 'out of the box' te denken. Om te durven dromen, als het ware.

Onverwachte kant

Vind je ikigaiHet is trouwens niet zo dat jouw ikigai onveranderlijk is. Je bestaansreden kan in de loop der tijd veranderen. Bijvoorbeeld wanneer je dankzij nieuwe ervaringen jouw prioriteiten bijstelt. Of wanneer je een opeens onverwachte kant van jezelf ontdekt en een compleet nieuwe passie ontwikkelt. 

Het nastreven van je ikigai is daarom niet zozeer een einddoel - zoals de spreekwoordelijke pot goud aan het einde van de regenboog - maar een levenslange reis, die je onderweg geluk en welzijn zal brengen.

Is eenvoudig(er) leven ook deel van jouw ikigai? Check dan meteen even de 6 nuttigste Japanse organizing principes, waarvan met name nummer 4 helpend is.

Alle gegevens op een rij

Vind je ikigai: breng het Japanse geheim voor geluk in de praktijk | Héctor García & Francesc Miralles | Boekerij | 256 pagina's | hardcover | €16,99

Bestellen bij Bol.com

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen