Minder uitgeven dankzij 3 simpele rekensommen
5 min. leestijd

Minder uitgeven dankzij 3 simpele rekensommen

De afgelopen maanden zijn de prijzen van voedsel, kleding, energie en brandstof flink gestegen, sommige zelfs met 5-15%! Tijd voor bespaartips dus. In dit blog kan je lezen hoe je met 3 simpele rekensommen van minder uitgeven een sport kan maken én op termijn zelfs flink kan sparen!

1. Bereken hoe lang je moet werken om iets te bekostigen

Heb je wel eens uitgerekend wat jouw netto uurloon eigenlijk is? Nee? Dat doe je als volgt: vermenigvuldig jouw netto maandsalaris met 12, deel de uitkomst door 52. Deel die uitkomst door het aantal uren dat je per week werkt en je weet wat jouw netto uurloon is.

Even een rekenvoorbeeld. Stel dat je €1950,- netto verdient bij een 40-urige werkweek, dan levert elk gewerkt uur je (1950 x 12 : 52) : 40 = €11,25 op. Dat betekent dus dat je voor een impulsaankoop van €45,00 maar liefst een hele ochtend of middag moet werken. Tijd die je nooit meer terugkrijgt. Bovendien kan je dit geld niet aan andere zaken besteden, die misschien veel nuttiger zijn of waaraan je meer plezier beleeft.

Schrijf jouw netto uurloon op een post-it en hang deze op een goed zichtbare plek in huis of op kantoor op. Of maak er een digitale aantekening of afbeelding in je mobiel van, zodat je jouw netto uurloon regelmatig onder ogen krijgt. En bereken voortaan bij elke niet geplande of grotere aankoop hoeveel uur je ervoor moet werken. Staat jouw inspanning in goede verhouding tot wat de aankoop jou oplevert? Ga er dan voor. Of krijg je toch twijfels of je een aankoop wel moet doen, als je bedenkt hoe lang je ervoor moet buffelen? Stel je aankoop dan liever uit of helemaal af.

Door potentiële aankopen te bekijken in relatie tot jouw netto uurloon word je vanzelf wat behoudender wanneer je gaat shoppen. Minder uitgeven is dan opeens een stuk makkelijker. En als jouw aankoop een wekelijks of maandelijkse aanschaf betreft (eventueel in de vorm van een abonnement), dan kan je er bovendien nog twee andere interessante rekensommen op loslaten!

2. Bereken wat een wekelijkse besparing jou oplevert

Om uit te rekenen wat een wekelijkse besparing jou zal opleveren in 10 jaar, vermenigvuldig je de besparing met het getal 752.

Stel je koopt wekelijks 2 blikjes Heinz gepelde tomaten van €0,79 per stuk (samen €1,58) en je stapt over op gepelde tomaten van een huismerk van €0,49 per stuk (samen €0,98). Dit scheelt jou op wekelijkse basis slechts €0.60, maar je bespaart hiermee in 10 jaar tijd een dikke €450.

3. Bereken wat een maandelijkse besparing jou oplevert

Om te bereken wat een maandelijkse besparing jou in 10 jaar kan opleveren, vermenigvuldig je de besparing met het getal 173. Dat betekent dat een niet-afgesloten abonnement op een tijdschrift van €15,00 per maand jou in 10 jaar tijd een besparing van €2.595,00 brengt.

En een niet-afgesloten sportabonnement van € 29,99 per maand over diezelfde periode een besparing van maar liefst €5.188,27 in totaal!

De getallen 173 en 752

Misschien vraag je je nu af waar de getallen 752 en 173 vandaan komen? Dit zijn de algemeen gehanteerde vermenigvuldigingscijfers, die door financiële experts worden aangehouden om snel te berekenen wat een besparing of investering oplevert, als rekening wordt gehouden met het rente-op-rente effect.

Nu is de rente op dit moment natuurlijk historisch laag, wat betekent dat je misschien een extra stap zal moeten zetten om de verwachte besparing echt te realiseren, bijvoorbeeld door het jouw gespaarde geld verstandig weg te zetten. Maar je zal sowieso van elke besparing financieel gezonder worden!

Drie voorbeelden van snelle besparingen

Kortom, één kleine verandering in jouw aankopen kan op lange termijn al flink wat effect hebben. Ga dus maar na wat het effect kan zijn als je meerdere veranderingen in één keer doorvoert. We geven je daarom graag drie voorbeelden van besparingen, die samen een flink verschil kunnen maken.

* Neem jouw boodschappen onder de loep

Bewaar komende maand de kassabonnen van jouw boodschappen. Maak hiermee een lijstje van 10 producten die je wekelijks koopt. Kies de eerstvolgende keer dat je naar de supermarkt gaat voor 5 producten een goedkoper alternatief. Bereken daarna hoeveel je hiermee wekelijks bespaart en wat dit jou oplevert als je deze kleine aanpassing 10 jaar volhoudt. Je zal versteld staan van het bedrag!

Of, nog makkelijker: check jouw standaard boodschappenlijst op producten die je steeds opnieuw koopt, maar waarvan je makkelijk een iets goedkopere variant kan aanschaffen. Heb je nog geen standaard boodschappenlijst? Maak er dan als de wiedewaai eentje. De meeste mensen zijn namelijk gewoontedieren. Ze gebruiken in een periode van ongeveer twee weken een vast assortiment van ongeveer 200 standaard producten, aangevuld met enkele seizoensartikelen of impulsaankopen. En de standaard boodschappenlijst is daarom een geweldig uitgangspunt voor jouw wekelijkse boodschappen.

Met een wekelijkse besparing van bijvoorbeeld in totaal €4,75 bespaar je zo in tien jaar tijd €3.572. Weet je wekelijks €10 uit te sparen, dan loopt dit bedrag al op naar €7.520. En lukt het je om het wekelijks uitgespaarde bedrag op te rekken naar €25 dan kom je zelfs op €18.800 uit. Een mooie som geld die gelijk staat aan een flink aantal maanden huur of een extra aflossing op je hypotheek!

** Loop al jouw abonnementen langs

Volgens het NIibud zijn abonnementen de 'nationale blinde vlek'. Maak daarom eens een lijst van alle abonnementen waarover je momenteel beschikt. De makkelijkste manier om dit te doen is door jouw bankafschriften van het afgelopen jaar te bekijken op terugkerende afschrijvingen voor abonnementen.

Je kan hierbij denken aan week-, maand- en jaarabonnementen op:

 • tijdschriften, kranten, tv-gids
 • verenigingen, stichtingen en andere clubs
 • sportfaciliteiten
 • combinatiepakket voor tv/internet/telefoon
 • mobiele telefoons
 • streaming diensten
 • loterijen
 • wegenwacht
 • onderhoud (bijv. van ketel, geiser of ventilatie)
 • openbaar vervoer
 • bibliotheek
 • extra zenderpakketten
 • online diensten (bijv. games of apps) en
 • productabonnementen (bijv. op scheermesjes, panty's of parfum).

Loop deze abonnementen één voor één langs en vraag jezelf steeds af of je een abonnement kan opzeggen? Of - als je het in stand wil houden - er misschien een goedkoper alternatief is? Zeg abonnementen die je wil opzeggen vandaag nog op, ook al loopt het misschien nog een paar weken of maanden. Je weet dan zeker dat je op tijd bent voor de nieuwe afschrijving. En sluit abonnementen die je wel wil houden maar elders goedkoper kan krijgen meteen over.

Hou voor elke wijziging bij hoeveel je hiermee op maandbasis bespaart. Vermenigvuldig de totaalsom van deze bedragen met 173, zodat je direct kan zien wat jouw inspanningen op een termijn van 10 jaar opleveren.

Bij het opzeggen van één wekelijks abonnement van €10 (bijv. online yogalessen, wat neerkomt op €10 x 4,3=€43 per maand) en één maandabonnement van €23,35 (loterij) levert dit na 10 jaar in totaal al €7.439 + €4.039,55 = €11.478,55 op.

*** Koop bij de drogisterij alleen met korting

Mensen zijn niet alleen gewoontedieren als het op eten en drinken aankomt. Ook wat betreft drogisterij-artikelen vertonen we een grote voorkeur voor bepaalde tandpasta, shampoo, conditioner, lenzenvloeistof, deodorant, scheerschuim of mascara. Nu hebben al deze producten twee handige kenmerken, die jou - in combinatie - veel geld kunnen besparen:

 • ze zijn lang tot zeer lang houdbaar
 • ze worden regelmatig met flinke korting aangeboden

Koop jouw favoriete drogisterij-artikelen daarom alleen als ze in de aanbieding zijn. Zo zijn er vaak '1 + 1 gratis' of '2 + 2 gratis' aanbiedingen, wat neerkomt op een korting van 50%. Of aanbiedingen waarbij je voor. het tweede artikel steevast €1 betaalt. Leg hiermee een kleine voorraad aan, zodat je bijvoorbeeld genoeg van jouw merk tandpasta hebt tot de volgende aanbiedingsronde, die meestal 6-8 weken later volgt.

Spendeer je als gezin gemiddeld €80 per maand aan drogisterij-artikelen, dan bespaar je met deze simpele stap moeiteloos €40 per maand. En dat staat gelijk aan €6.920 over 10 jaar!

Extra tips

Ben je gevoelig voor reclame? Lees hier hoe je slim met reclamefolders omgaat. Heb je zin om nog meer te besparen, nadat je de tips uit dit blog in de praktijk hebt gebracht? Bekijk dan ook hoe je op jouw verzekeringen kan bezuinigen.

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen