Rommel opruimen: 6 manieren om je rommel onder controle te krijgen
1 min. leestijd

Rommel opruimen: 6 manieren om je rommel onder controle te krijgen

Rommel opruimen vindt niemand leuk. Het is daarom handig wat tijd en energie te stoppen in het opschonen van je spullen en het vinden van een handige plek voor veelgebruikte dingen. Hoe je dit doet, lees je hieronder.

1. Neem afscheid van spullen die niet langer bij je huidige leven passen

Bewaar geen spullen die toebehoren aan een andere fase in je leven. Was je ooit fervent postzegelverzamelaar, maar kijk je al jaren niet meer naar je collectie om? Dan wordt het tijd om er afstand van te doen en zo ruimte in je huis te creëren voor je nieuwe interesses! Of zijn je kinderen al groot geworden en de deur uit? Kijk van welke spullen uit hun kindertijd je afstand kunt doen of wat je aan hen door kunt geven. Zo richt je jouw huis zo in, dat het precies past bij je huidige gezinssituatie, werk en interesses.

Dat neemt overigens niet weg dat het heel moeilijk kan zijn om te beslissen wat wel en niet weg kan. Kan je hierbij wel een steuntje in de rug gebruiken?Download ons gratis e-book ‘Ja maar, ik kan niks wegdoen’!

2. Geef rondzwervende spullen een definitieve plek

Voorkom dat je elke dag weer moet bedenken waar je bepaalde dingen zult neerleggen. Geef elk voorwerp een vaste, definitieve plek; dat maakt het opruimen én terugvinden van spullen een stuk makkelijker en sneller!

3. Reserveer elke avond 10 minuten om de ergste troep op te ruimen

Niets is zo demotiverend als ontbijten in een rommelige woon- of eetkamer. Zorg er dus voor dat je de avond tevoren de ergste rommel hebt weggewerkt, zodat je opgeruimd aan je nieuwe dag kunt beginnen. Want van ’s ochtends rommel opruimen wordt niemand vrolijk..

4. Stel een wisselsysteem in voor spullen waar je veel om geeft

Zet je kasten niet bomvol met geliefde objecten, maar stop een deel ervan in dozen. Zet deze dozen op zolder. Verruil de spullen uit je ‘expositie’ na een tijdje voor voorwerpen uit genoemde dozen. Zo kun je toch van al je favoriete dingen genieten, zonder dat je woonkamer door rommel raakt verstopt.

5. Doe je familie en vrienden suggesties voor een gezamenlijk verjaardagscadeau

Probeer te voorkomen dat je rond je verjaardag wordt verrast met allerlei cadeaus die een hoog rommelgehalte hebben. Geef je familie en vrienden ruim van tevoren een betaalbare suggestie voor een gezamenlijk, bruikbaar cadeau. Ook handig om in te zetten bij  je bruiloft, kraamfeest, sinterklaas en kerst. Of vraag een cadeau dat vanzelf ‘opgaat’, zoals bloemen of een taart. Nog lekker ook 😋…

6. Schaf voortaan alleen spullen aan, die je écht nodig hebt en zal gebruiken

Doe geen impulsaankopen. Bedenk voor de aankoop van iets nieuws waarvoor je het gaat gebruiken. En vraag je ook meteen af wáár je het zult bewaren; het gebruiksgemak en de gebruiksfrequentie van je nieuwe aankoop moeten wel opwegen tegen de ruimte die het inneemt in je huis.

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen