Spaargeld: 5 tips om te sparen
2 min. leestijd

Spaargeld: 5 tips om te sparen

Spaargeld...

In deze tijden van crisis is een extra spaarcentje nooit weg. maar hoe kom je zo snel mogelijk aan een appeltje voor de dorst? 5 tips om sneller spaargeld bij elkaar te sprokkelen.

5 tips voor meer spaargeld

1. Vernietig je creditcards, los je leningen af

Leningen en creditcards knagen enorm aan je budget. Niet alleen betaal je voor de aflossingen zelf, maar ook nog eens een flink hoge rente. En daar kan de rente op je spaarrekening echt niet tegenop. Vóórdat je serieus gaat sparen, is het dus verstandig je persoonlijke leningen zo snel mogelijk af te betalen en je creditcards te verknippen. Zo dicht je een groot lek in je financiën. Je kunt dan met een schone lei verder en spaargeld gaan verzamelen. N.B. Hypotheken rekenen we voor het gemak even niet tot de persoonlijke leningen, want zo’n groot bedrag los je niet zomaar even af.

2. Schrijf je uitgaven op

Als je het gevoel hebt dat het geld je door de vingers glipt en het je maar niet lukt om spaargeld bij elkaar te sprokkelen, is het tijd om je bestedingspatroon te analyseren. Dat doe je met een ouderwets velletje papier, in een spreadsheet op je computer of met één van de handige budgethulpen, die voor smartphones zijn te downloaden. Noteer meteen na het afrekenen hoeveel geld je hebt besteed en waaraan. Niet alleen zie je zo precies waar de zwakke plekken in je bestedingspatroon liggen, ook helpt deze oefening je om bewuster te worden van je koopkeuzes en uitgaven. Je denkt: moet ik nu alwéér een besteding in mijn huishoudboekje zetten? Die gedachte alleen al kan onnodige uitgaven voorkomen en de hoeveelheid spaargeld op je rekening een boost geven.

3. Laat het spaarvarken knorren

Een speelse manier om aan spaargeld te komen is met het aloude spaarvarken. Al het kleingeld dat jouw portemonnee zo zwaar maakt, stop je hier gewoon in. Let op: hiervoor is het wel nodig dat je vaker met contant geld gaat betalen. Dus niet langer pinnen in de winkels, maar gewoon met cash betalen. Het leuke van deze spaarvorm is dat je vrijwel ongemerkt spaart, maar na een jaar toch al gauw € 150 tot € 200,- ‘extra’ spaargeld hebt.

4. Betaal jezelf eerst

Het geheim van sparen, ook al is het maar € 50 per maand, is om eerst jezelf te betalen. Wat we daarmee bedoelen? Dat je, meteen na ontvangst van je loon, een vast bedrag aan spaargeld op je spaarrekening zet. Inderdaad: nog vóórdat je de rekeningen betaalt. Op die manier weet je zeker dat je gedisciplineerd spaart en hoeveel je nog overhebt voor de rest van de maand. Wat je niet hebt, kun je tenslotte ook niet uitgeven!

5. Zoek de hoogste rente

Netjes iedere maand een bedrag opzij zetten is één ding, maar je wilt hiervoor natuurlijk wel beloond worden door je bank. Alleen is de kans groot dat het niet toevallig jouw bank is die de hoogste spaarrente biedt. Als blijkt dat je 1% méér rente kunt ontvangen en je € 10.000 op je spaarrekening hebt staan, loop je dus jaarlijks € 100 mis. En dat bedrag is de kleine moeite van een overstap naar een andere rekening best waard, toch? De spaarrente vergelijken van verschillende aanbieders is daarom iets dat je het beste periodiek kan doen.
Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen