Vijf klussen die je niet langer kan uitstellen
1 min. leestijd

Vijf klussen die je niet langer kan uitstellen

Er zijn van die klussen die je maar beter niet langer kan uitstellen. Wij zetten de vijf belangrijkste voor je op een rijtje, met als inzet dat je jezelf en je eventuele huisgenoten voor een kleinere of grotere ramp behoedt…

1. Hang de rookmelders op die je vast al geruime tijd in huis hebt

Met stip op nummer één: rookmelders ophangen! Bijna iedereen heeft rookmelders in huis, maar van ophangen wil het om de één of andere reden vaak maar niet komen. En dat terwijl rookmelders dé manier zijn om te verhinderen dat je door een uitslaande brand in huis wordt verrast. Dus haal die rookmelders uit de schuur, van de zolder of uit de la en hang ze komend weekend nog op. Wedden dat je daarna rustiger slaapt?!

2. Maak een back-up van je computer

Computers kunnen zonder enige vooraankondiging crashen, maar regelmatig een back-up maken doet bijna niemand. Maak vandaag eens een uitzondering. Blijf zo dadelijk gewoon even 15 minuten langer achter je computer zitten en maak die broodnodige back-up. Dan hoef je straks niet het ergste te vrezen als je computer even hapert.

3. Maak je wasdroger goed schoon

Van alle elektrische apparaten veroorzaken wasdrogers de meeste branden in huis. Toch zijn er legio mensen die het pluizenfilter niet na elke droogbeurt schoonmaken, laat staan dat ze hun wasdroger af en toe uitgebreid reinigen. Pak het dit voorjaar anders aan en geef je wasdroger eens een goede schoonmaakbeurt. Da’s niet alleen veiliger, maar scheelt je ook de nodige energiekosten.

4. Stel (digitale) kopieën van je belangrijkste documenten veilig

Iedereen weet dat het handig is om van je belangrijke documenten (digitale) kopieën te hebben, voor het geval je ze kwijtraakt. De kans is echter klein dat je tot de ‘happy few’ behoort die dit goede voornemen ook daadwerkelijk in de praktijk hebben gebracht. Geef met het oog op je gemoedsrust deze uitgestelde klus voorrang. Maak van alle paperassen die een bewijsfunctie hebben een (digitale) kopie en bewaar deze files op een veilige plek. Later zul je hier mogelijk hééél blij mee zijn!

5. Agendeer het verlengen van je paspoort, rijbewijs of ID

Een paspoort, rijbewijs of ID-kaart hoef je gelukkig niet zo vaak te vernieuwen. Helaas vergroot dit wel de kans dat je vergeet dit tijdig te doen, wat heel vervelend kan zijn als je vlak na de vervaldatum op reis wil, een bankrekening wil openen of iets anders wil doen waarvoor je je moet identificeren. Noteer daarom alvast in je digitale agenda wanneer je jouw paspoort, rijbewijs of ID-kaart moet verlengen, zelfs al duurt dit nog jaren. Je digitale agenda is geduldig en zal jou mettertijd op het juiste moment waarschuwen. Handig!

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen