Wasgoed strippen of laundry stripping: een handleiding
2 min. leestijd

Wasgoed strippen of laundry stripping: een handleiding

Wasgoed strippen is in Amerika al jarenlang een hit en via de social media leeft de belangstelling voor 'laundry stripping' regelmatig op. Ook nu vult onze tijdlijn zich weer met bevredigende filmpjes van ronddraaiend wasgoed in supervies water.

Maar wat is wasgoed strippen eigenlijk, welke kledingstukken lenen zich er wel en niet voor, en hoe kan je op termijn voorkomen dat het überhaupt nodig is? We geven je hieronder antwoord op al jouw vragen.

Wat is wasgoed strippen?

Wasgoed strippen of 'laundry stripping' is een manier om wasgoed grondig te reinigen. De inzet is om uit schoon wasgoed alle restanten wasmiddel, wasverzachter, vetten en mineralen te verwijderen, die zich in de loop van de tijd in de stof hebben opgehoopt. Hiervoor gebruik je een mengsel van heet water, borax, wassoda (ofwel natriumcarbonaat) en je favoriete waspoeder. Het is dus eigenlijk gewoon een soort deep-cleaning.

Wasgoed strippen in 5 stappen

Het intensief reinigen van je kleding en linnengoed is niet ingewikkeld, maar je hebt er wel wat tijd voor nodig. Ongeveer 30 minuten voor de voorbereiding en afronding, plus 6 uur wachttijd, waarin het wasgoed lekker ligt te weken.

  1. Vul een bad, babybadje of grote emmer met heet water.
  2. Doe huishoudhandschoenen aan en voeg aan het badwater alle ingrediënten uit het volgende recept toe: 1/4 kopje borax (te koop bij drogisterijen), 1/4 kopje wassoda (natriumcarbonaat, dat o.a. bij Bol.com te koop is) en 1/2 kopje van jouw favoriete wasmiddel. Roer goed door totdat alle middelen helemaal zijn opgelost. Gebruik je een grote emmer of een babybad in plaats van een ligbad, reken dan even terug hoeveel borax, wassoda en waspoeder je moet gebruiken.
  3. Leg de kledingstukken, het linnengoed of de wasbare luiers in het mengsel. Zorg dat ze helemaal ondergedompeld zijn of - als dit niet lukt - roer ze regelmatig om. Je zal zien dat het water steeds donkerder kleurt door de residuen die loslaten.
  4. Is het water koud geworden, laat dan het water weglopen. Spoel de kleding goed met de hand uit of gebruik hiervoor het spoelprogramma van jouw wasmachine.
  5. Als het water weer helemaal helder is, kan je het superschone wasgoed drogen op de gebruikelijke manier.

Waarom werkt 'laundry stripping' zo goed?

Het strippen van wasgoed is zo effectief, omdat de chemische oplossing die je gebruikt in staat is de opgebouwde 'vetluis' of wasluis in je kleding af te breken.

Is wasgoed strippen veilig?

Laundry stripping is alléén veilig als de kledingstukken en het linnengoed dat je wil strippen lichtgekleurd zijn en tegen hoge(re) wastemperaturen kunnen.

Daarmee valt heel veel wasgoed al direct af. Kledingstukken die bijvoorbeeld gemaakt zijn van wol, linnen, zijde of synthetische materialen zijn per definitie ongeschikt. Ook donker wasgoed kan je beter niet strippen, omdat de kans groot is dat de kleuren zullen vervagen. Tot slot kan je ook beter geen kwetsbare items strippen die bijvoorbeeld kraaltjes, lovertjes of kant bevatten.

In de praktijk leent dus vooral lichtgekleurd katoenen wasgoed zich voor strippen, zoals handdoeken, washandjes, theedoeken, lakens, kussenslopen en wasbare luiers. Maar controleer vooraf altijd het waslabel om te zien of een item de hoge wastemperaturen wel verdraagt.

Hoe vaak moet je wasgoed strippen?

Als je jouw wasgoed op de juiste manier wast (zie de tips onderaan ons blog 'Wasmachine schoonmaken'), is het strippen van kleding eigenlijk helemaal niet nodig.

Maar verliezen jouw handdoeken hun absorptievermogen? Worden lakens en kussenslopen niet meer helemaal zacht en schoon? Zijn er blijvend zweetplekken zichtbaar onder de oksels van jouw shirts? Of ruiken bepaalde items niet meer zo fris? Dan kan wasgoed strippen uitkomst brengen.

Benieuwd hoe laundry stripping eruitziet?

Hier vind je een korte compilatie van filmpjes, waarin mensen helemaal zijn losgegaan op wasgoed strippen. Zoals je ziet worden ook baseball caps, douchematjes, vloermoppen, knuffels enzovoort aangepakt, gebruiken mensen soms andere recepten en gooien sommigen lichtgekleurde en ongekleurde items gewoon door elkaar. Wees daar echter voorzichtig mee, want stoffen kunnen krimpen en verkleuren. En bij twijfel? Niet inhalen...

Kan je extra tips gebruiken over het wassen en vouwen van kleding?

Lees bijvoorbeeld onze blogs over:

Of abonneer je gratis op onze De HuishoudCoach Nieuwsbrief, zodat al onze tips voortaan vanzelf 10 x per jaar in jouw inbox vallen.

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen