Zelf schoonmaakmiddelen maken: de drie beste recepten
2 min. leestijd

Zelf schoonmaakmiddelen maken: de drie beste recepten

Mijn oma had in de keuken een houten rekje met daarop drie potten: zand, zeep en soda. Daarmee kreeg ze haar hele huis blinkend schoon. Tegenwoordig kopen we allerlei schoonmaakmiddelen in de supermarkt. Maar die zijn vaak duur en bevatten veel ingrediënten die niet goed zijn voor het milieu of voor jezelf. Tijd dus om zelf aan de slag te gaan! Gelukkig is zelf schoonmaakmiddelen maken heel eenvoudig. En met onderstaande beproefde recepten krijg je jouw huis lekker schoon, op een veilige en duurzame manier. 

1.     Zelf allesreiniger maken

Allesreiniger kan je zelf simpel en snel maken van Marseillezeep of Sunlight zeep. Marseillezeep koop je bijvoorbeeld bij Dille & Kamille of Holland & Barrett, Sunlight zeep is te vinden bij drogisterijen en sommige supermarkten.

Rasp 20 gram Marseillezeep en los dit op in 1,25 liter kokend water. Laat het mengsel een paar minuten doorkoken. Giet het vervolgens in een lege bak en laat het daarna een paar uur afkoelen. Is de zeep goed ingedikt, dan is je allesreiniger klaar voor gebruik.

2.     Zelf badkamerreiniger maken

Kook 500 ml water. Voeg 4 eetlepels soda aan het water toe en roer goed tot de soda helemaal is opgelost. Voeg daarna acht eetlepels schoonmaakazijn en 5-10 druppels tea tree olie toe. Laat het mengsel afkoelen en giet de ecologische badkamerreiniger in een herbruikbare spuitfles. 

Spuit de reiniger op de tegels, laat het een half uurtje intrekken (boen eventueel extra als er schimmel op de tegels zit), spoel na met heet water en maak droog met een schone doek. P.S. Test altijd eerst voor de zekerheid of jouw badkamertegels goed bestand zijn tegen deze milieuvriendelijke badkamerreiniger door het in een klein, onopvallend hoekje uit te proberen.

3.     Zelf wasmiddel maken

Wil je goedkoper en milieuvriendelijker jouw witte was wassen? Een eigen wasmiddel maak je al met 80 gram zeep, 80 gram soda en 5 liter water. Rasp de zeep en voeg deze aan 1 liter gekookt water toe. Roer dit totdat de zeep volledig is opgelost. Voeg daarna de 80 gram soda toe en roer het mengsel nogmaals goed door elkaar. Giet het mengsel in een emmer en voeg de overige vier liter heet water bij. Roer het opnieuw goed door en laat het daarna een nacht afkoelen.

Het mengsel is eerst heel dun, maar na een paar uurtjes zie je dat het al dikker wordt. Na een nacht afkoelen is het een dikke massa geworden. Je kan het dan makkelijk overscheppen in een emmer met een deksel of gewoon overgieten in lege wasmiddelflessen. 

Ga je de witte was doen? Vul een wasbolletje met jouw zelfgemaakte wasmiddel, leg het tussen de was in de wasmachine en draai het programma van je voorkeur Het wasmiddel is geschikt voor alle soorten was, superhandig! En na afloop ruikt je wasgoed heerlijk fris.

O ja, wil je totaal ecologisch verantwoord poetsen?

Gebruik deze middelen dan samen met schoonmaakdoeken en schoonmaaksponjes, die van natuurlijke materialen zijn gemaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan producten die zijn vervaardigd van bamboe, katoen, kokosnootvezel, kokosnootschillen of cellulose. Deze laten bij gebruik geen microplastics los en zijn makkelijk afbreekbaar.

Wil je ook jouw sanitair en RVS kranen lekker oppoetsen?

Gebruik dan Helma's fantastische schoonmaakpasta, dat je thuis zelf in een handomdraai maakt, en waarmee je wastafels en kranen blinkend schoon krijgt. Ook geschikt voor RVS pannen.

Nooit meer onze tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief en onze tips vallen 10 x per jaar vanzelf in jouw inbox.

Over de schrijver
Sjoukje van de Kolk richtte jaren geleden SimplifyLife op en is de auteur van verschillende boeken over het versimpelen van je leven. Ze schrijft nu onder meer voor Flow Magazine en is altijd op zoek naar fijne manieren om het leven eenvoudiger te maken en meer rust te vinden.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen