Hoe kies je de juiste opleiding tot professional organizer?

Het aantal opleidingen tot professional organizer dat wordt aangeboden groeit snel. Welke opleiding het beste bij jou past is afhankelijk van verschillende factoren. We zetten de belangrijkste ervan op een rijtje, zodat je makkelijker kan beslissen wat voor jou de juiste opleiding tot professional organizer is. 

Vakinhoud

Is de opleiding heel breed qua opzet of is de opleiding juist toegespitst op één markt, bijv. de particuliere of zakelijke markt? Ligt de nadruk op theoretische inzichten of direct toepasbare, beproefde werkmethoden? Wordt er voldoende aandacht besteed aan marketing en acquisitie, aangezien je als organizer meestal ook ondernemer bent?

Aanbieder

Is de aanbieder een specialist of generalist? Met andere woorden, is de organisatie die de opleiding aanbiedt een expert op het vakgebied van professional organizing en 100% gericht op professional organizing? Of biedt de organisatie ook andere opleidingen en/of diensten aan, die weinig of niets met professional organizing te maken hebben?

Duur

Hoe lang duurt de opleiding, uitgedrukt in dagdelen? En is de periode waarin een opleiding plaatsvindt voor jou lang genoeg om de stof te laten bezinken en tot nieuwe vragen te komen, die je vervolgens aan de trainers kan stellen? Of vinden de opleidingsdagen direct achter elkaar plaats?

Kosten

Wat zijn de kosten van de opleiding, omgerekend per dag(deel)? Zijn zaken als het cursusmateriaal, bewijs van deelname, lunches op locatie en begeleiding gedurende en na afloop van de opleiding wel of niet in de opleidingskosten inbegrepen? En betaal je over het opleidingsbedrag wel of geen 21% BTW? 

Deelnemers

Hoeveel deelnemers zitten er gemiddeld in een groep?

Locatie

Wordt de opleiding op locatie of online gegeven? Is in het eerste geval de opleidingslocatie centraal gelegen en makkelijk bereikbaar met het OV, de auto en/of fiets? 

Online

Of wordt de opleiding online gegeven? Zo ja, is hiervoor een goede digitale leeromgeving beschikbaar? En zijn er ook live online bijeenkomsten waarop je vragen rechtstreeks kan voorleggen of bepaalde onderdelen kan oefenen?

Niveau

Op welk niveau wordt de lesstof aangeboden: MBO of HBO niveau?

Stage

Kan je stage lopen tijdens de opleiding, zodat je het geleerde meteen in de praktijk kan brengen? En zo ja, hoe kom je aan een stageadres of proefklant: moet je deze zelf werven of beschikt de organisatie over een bestand van stage-adressen of proefklanten?

Trainers

Weet je wie de trainer is of trainers zijn? Leer je alles van één docent of krijg je input van meerdere ervaren docenten? Wat zijn hun kwalificaties? Hoe lang zijn ze al werkzaam als vakinhoudelijk expert en wie geeft welk onderdeel van de opleiding?

Sfeer

Wat is de sfeer die het opleidingsinstituut uitademt en waar voel jij je het meeste thuis?

Ervaringen

Wat zijn de ervaringen van deelnemers met de opleiding? Kan je reviews vinden over de opleiding zelf (ipv over het opleidingsinstituut in het algemeen), bijvoorbeeld in de vorm van recensies of citaten van oud-cursisten?

Bewijs van deelname

Krijg je na afronding van de opleiding wel of geen bewijs van deelname?

NBPO-erkend

Is de opleiding erkend door de NBPO? En kan je na de opleiding gevolgd te hebben (aspirant-)lid worden van de NBPO?

CRKBO-erkend

is het opleidingsinstituut geregistreerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs), zodat je zeker weet dat het aan de Europese eisen voldoet?

Na afloop

Wat doet het opleidingsinstituut om jou na afloop van de opleiding verder op weg te helpen? Is er bijvoorbeeld nog sprake van een begeleidingsperiode of online groep van organizers waarvan je deel kunt uitmaken?

Gespecialiseerde aanbieders

Ben je op zoek naar een overzicht van opleidingen tot professional organizer van gespecialiseerde aanbieders, die al meer dan 7,5 jaar actief zijn, uitstekend aangeschreven staan en NBPO-erkend zijn? Bekijk dan dit overzicht.

Meer weten?

Neem gratis deel aan de live online informatiebijeenkomst 'Organizer worden', waarin we alles vertellen over het mooie vak van organizer en jij al jouw vragen kan voorleggen.