Hoe word je professional organizer?

Professional organizer worden

Je mag zonder specifieke vooropleiding professional organizer worden en iedereen zomaar jouw organizing diensten aanbieden, want professional organizer is een vrij beroep. Toch volgen de meeste mensen die als professional organizer of opruimcoach willen gaan werken eerst een erkende basisopleiding, voordat ze daadwerkelijk als professional organizer aan de slag gaan. Zo doe je alle onmisbare kennis en nuttige vaardigheden op, die nodig zijn voor een goede uitoefening van dit mooie vak. En natuurlijk behoed je jezelf voor de beruchte organizing valkuilen, waar de meeste beginners vaak instappen.

Er zijn verschillende goed aangeschreven onderwijsinstellingen in Nederland, waar je een opleiding tot opruimcoach of professional organizer kan volgen.

Ja, na het volgen van een basisopleiding tot organizer of opruimcoach ben je inhoudelijk voorbereid op jouw nieuwe werk en mag je jouw organizing diensten en/of producten tegen betaling aanbieden. De meeste startende organizers doen dit vanuit een eenmansbedrijf, dat je kan inschrijven bij de KvK en waarvoor je een BTW-nummer kan aanvragen bij de Belastingdienst.

Vind je het nog spannend om meteen in het diepe te springen en wil je eerst meer werkervaring opdoen? Dan kan je overwegen om met extra proefklanten te werken. Zo leer je in de praktijk alle fijne kneepjes van het vak en kan je daarna vol vertrouwen tegen een vast uurtarief aan het werk.

Ja, als Nederlandse organizer kan je je na het afronden van de opleiding aanmelden als aspirant lid van de NBPO. Als Belgische organizer kan je je aansluiten bij de BBPO-FBPO.

Ja, wanneer je al een tijdje werkzaam bent als organizer en op zoek bent naar verdieping, kan je bijvoorbeeld 1-daagse trainingen volgen.