arrow_drop_up arrow_drop_down

Welke opleidingen tot professional organizer zijn er?

Je kan in Nederland bij verschillende organisaties een opleiding tot professional organizer volgen. Op dit moment schieten nieuwe opleidingen tot organizer, opruimcoach, huishoudcoach of werkplektrainer als paddenstoelen uit de grond. 

Helaas bereiden niet alle opleidingen je even goed voor op je toekomst als organizer. We noemen daarom hieronder alleen de basisopleidingen van opleidingsinstituten, die:

 • al meer dan 7,5 jaar opleidingen geven
 • uitsluitend zeer ervaren organizers als trainer inzetten
 • goede tot uitstekende referenties hebben, én
 • erkend zijn door de NBPO, de beroepsvereniging van professional organizers

Opleiding Professional Organizer Particulieren - De HuishoudCoach

Professional organizer, huishoudcoach of opruimcoach is een afwisselend, nuttig en uitdagend beroep! Wil jij ook graag organizer worden? Sinds 2010 verzorgt De HuishoudCoach®  5 keer per jaar de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren (OPOP). In deze opleiding leren de enthousiaste, deskundige trainers van De HuishoudCoach je alles wat je moet weten om jouw toekomstige cliënten op een positieve, praktische en effectieve manier naar meer grip op hun spullen, administratie en agenda te begeleiden.

Opleiding Organizer Zakelijke Markt - De KantoorCoach

Werkplektrainer, efficiencytrainer of organizer op de zakelijke markt is een uitdagend beroep, waarbij je echt van meerwaarde bent op de werkvloer. Via praktische trainingen, coaching en advies help je kantoorwerkers het optimale uit zichzelf en hun werk te halen. Wil jij ook graag zakelijk organizer worden? De HuishoudCoach® verzorgt twee keer per jaar de Opleiding Organizer Zakelijke Markt. In deze opleiding ontdek je hoe je jouw toekomstige zakelijke klanten op een positieve manier naar rust, ruimte en resultaten begeleidt.

Basistraining professional organizer - NBPO

Voor de startende professional organizer organiseert de NBPO de intensieve 3-daagse Basistraining Professional Organizer. Het doel van deze training is om een basis te leggen voor het vak van professional organizer.

Opleiding interne business organizer - School voor Organizing

Houd jij van orde en overzicht en ontdek je snel hoe iets efficiënter of effectiever kan? Zie je om je heen gestreste collega’s met te volle agenda’s en zou je willen helpen? In de Opleiding tot Interne Business Organizer leer je hoe je jouw collega's kan helpen bij het verminderen van hun werkstress.

Cursus professional organizer worden - Organizing Works

De cursus professional organizer worden laat je in vijf dagdelen gedurende twee aaneengesloten dagen, kennismaken met het beroep Professional Organizer. Na afloop kunnen de cursisten tijdens een terugkommoment ervaringen uitwisselen en met elkaar klankborden.

De juiste opleiding tot professional organizer kiezen

Welke opleiding het beste bij jou past is afhankelijk van verschillende factoren. Maar bij het vergelijken van opleidingen is het in elk geval handig om te letten op:

 • Inhoud: is de opleiding heel breed of toegespitst op één markt (bijv. de particuliere of zakelijke markt), ligt de nadruk op theoretische inzichten of praktische werkmethoden?
 • Duur: wat is de duur van de opleiding in dagdelen en over welke periode vindt een opleiding plaats?
 • Deelnemers: hoeveel deelnemers zitten er in een groep?
 • Niveau: wordt de opleiding op MBO of HBO niveau gegeven?
 • Stage: kan je stage lopen tijdens de opleiding en zo ja, hoe kom je aan een stageadres of proefklant?
 • Trainers: wie zijn de trainers, wat zijn hun kwalificaties als trainer, hoe lang zijn ze al werkzaam als organizer of vakinhoudelijk expert, en weet je wie welk onderdeel geeft?
 • Sfeer: wat is de sfeer die het opleidingsinstituut uitademt en waar voel jij je het meeste thuis?
 • Ervaringen: wat zijn de ervaringen van oud-cursisten met de opleiding en kan je ook op onafhankelijke sites reviews vinden over de opleiding?
 • Kosten: wat zijn de kosten van de opleiding en wat zit hier wel en niet bij inbegrepen?
 • Bewijs van deelname: krijg je na afronding van de opleiding een bewijs van deelname?
 • NBPO: is de opleiding erkend door de NBPO en kan je dus na de opleiding (aspirant) lid worden van de NBPO?
 • Na afloop: wat doet het opleidingsinstituut om jou na afloop van de opleiding verder op weg te helpen?

Heb je vragen?

Heb je vragen over het beroep van professional organizer of de opleidingen tot professional organizer? Neem contact op met Els Jacobs van De HuishoudCoach/De KantoorCoach, ze zal je vragen graag beantwoorden.