Welke opleidingen tot professional organizer zijn er?

Je kan in Nederland bij verschillende organisaties een opleiding tot professional organizer volgen. Op dit moment schieten nieuwe opleidingen tot professional organizer als paddenstoelen uit de grond. Het niveau en de kwaliteit van deze opleidingen zijn echter niet altijd even duidelijk. We noemen hieronder daarom alleen de basisopleidingen van opleidingsinstituten, die:

 • al meer dan 7,5 jaar opleidingen verzorgen
 • uitsluitend zeer ervaren organizers als trainer inzetten
 • goede tot uitstekende referenties hebben, én
 • erkend zijn door de NBPO, de beroepsvereniging van professional organizers

Professional organizer, huishoudcoach of opruimcoach is een afwisselend, nuttig en uitdagend beroep! Wil jij ook graag organizer worden? Sinds 2010 verzorgt De HuishoudCoach®  5 keer per jaar de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren (OPOP). In deze opleiding leren de enthousiaste, deskundige trainers van De HuishoudCoach je alles wat je moet weten om jouw toekomstige cliënten op een positieve, praktische en effectieve manier naar meer grip op hun spullen, administratie en agenda te begeleiden.

Spreekt de particuliere markt jou het meeste aan, maar volg je de Opleiding Professional Organizer Particulieren liever online? Dat kan ook! Via 10 modules, bestaande uit 50 videolessen, opdrachten en bijbehorende zelfcorrectietools, plus een stage en 4 live online 4 avondcolleges leren we je alles om jouw particuliere klanten met succes naar een opgeruimd huis en hoofd te begeleiden. Allemaal in je eigen tempo en vanuit jouw eigen huis.

Werkplektrainer, efficiencytrainer of organizer op de zakelijke markt is een uitdagend beroep, waarbij je echt van meerwaarde bent op de werkvloer. Via praktische trainingen, coaching en advies help je kantoorwerkers het optimale uit zichzelf en hun werk te halen. Wil jij ook graag zakelijk organizer worden? De HuishoudCoach® verzorgt twee keer per jaar de Opleiding Organizer Zakelijke Markt. In deze opleiding ontdek je hoe je jouw toekomstige zakelijke klanten op een positieve manier naar rust, ruimte en resultaten begeleidt.

Voor de startende professional organizer organiseert de NBPO de intensieve 3-daagse Basistraining Professional Organizer. Het doel van deze training is om een basis te leggen voor het vak van professional organizer en je kennis te laten maken met alle facetten ervan. Let op: met ingang van 2023 zal de NBPO geen basistrainingen meer verzorgen i.v.m. grote personele wissel die dit op de vereniging trekt.

Houd jij van orde en overzicht en ontdek je snel hoe iets efficiënter of effectiever kan? Zie je om je heen gestreste collega’s met te volle agenda’s en zou je willen helpen? In de Opleiding tot Interne Business Organizer leer je hoe je jouw collega's kan helpen bij het verminderen van hun werkstress.

Welke opleiding het beste bij jou past is afhankelijk van verschillende factoren. Maar bij het vergelijken van opleidingen is het in elk geval handig om te letten op:

 • Inhoud: is de opleiding heel breed of toegespitst op één markt (bijv. de particuliere of zakelijke markt), ligt de nadruk op theoretische inzichten of praktische werkmethoden?
 • Duur: wat is de duur van de opleiding in dagen of dagdelen en over welke periode vindt een opleiding plaats?
 • Kosten: wat zijn de kosten van de opleiding per dag(deel) en wat zit hier wel en niet bij inbegrepen?
 • Deelnemers: hoeveel deelnemers zitten er in een groep?
 • Niveau: wordt de opleiding op MBO of HBO niveau gegeven?
 • Stage: kan je stage lopen tijdens de opleiding en zo ja, hoe kom je aan een stageadres of proefklant?
 • Trainers: wie zijn de trainers, wat zijn hun kwalificaties, hoe lang zijn ze werkzaam als vakinhoudelijk expert en wie geeft welk onderdeel van de opleiding?
 • Sfeer: wat is de sfeer die het opleidingsinstituut uitademt en waar voel jij je het meeste thuis?
 • Ervaringen: wat zijn de ervaringen van oud-cursisten met de opleiding en kan je ook op onafhankelijke sites reviews vinden over de opleiding?
 • Bewijs van deelname: krijg je na afronding van de opleiding een bewijs van deelname?
 • NBPO-erkend: is de opleiding erkend door de NBPO en kan je na de opleiding (aspirant) lid worden van de NBPO?
 • CRKBO-erkend: is het opleidingsinstituut geregistreerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs), zodat je zeker weet dat het aan de Europese eisen voldoet?
 • Na afloop: wat doet het opleidingsinstituut om jou na afloop van de opleiding verder op weg te helpen?

Heb je vragen over het beroep van professional organizer of de opleidingen tot professional organizer? Neem contact op met Els Jacobs van De HuishoudCoach/De KantoorCoach, ze zal je vragen graag beantwoorden.