Waarom is professional organizer een beroep van de toekomst?

Het beroep Professional Organizer is in 2018 door de Nationale Beroepengids uitgeroepen tot een beroep van de toekomst. Dat is niet toevallig. We leven in een wereld die steeds complexer en veeleisender wordt en waarin organisatievermogen een onmisbare vaardigheid is geworden.

Structuur

Mensen hebben namelijk meer spullen, documenten en verplichtingen dan ooit tevoren en minder tijd om alles bij te houden. Hierdoor ontstaat vaak chaos, wat stress tot gevolg heeft. Professional organizers zijn experts in (re)organiseren. Ze bieden alleenstaanden, eenouder gezinnen, (echt)paren en gezinnen ondersteuning bij het stellen van prioriteiten en het structureren van bijvoorbeeld leef- en verkeersruimten, administraties en planningen. Hierdoor kunnen deze huishoudens op dagelijkse basis meer rust, ruimte en controle ervaren.

Duurzaamheid

Ook worden mensen zich steeds. meer bewust van de voordelen van minimalisme en duurzaamheid. Zij willen graag hun leven vereenvoudigen en hun ecologische voetafdruk verkleinen, om zo een bijdrage te leveren aan hun eigen welzijn en het welzijn van de aarde. Een professional organizer kan hen helpen om dit tweeledige doel te bereiken en een duurzamere levensstijl te adopteren.

Effectiviteit en efficiëntie

Tot slot kennen bedrijven, non-profitorganisaties en overheidsinstanties een groeiende behoefte aan structuur, met name aan goed georganiseerde ruimten, teams en workflows. Oorzaak hiervoor zijn o.a. de toenemende krapte op de arbeidsmarkt, hogere kwaliteitseisen aan diensten en producten en het stijgende ziekteverzuim van werknemers. Steeds vaker huren bedrijven daarom een professional organizer in om leidinggevenden en teamleden te trainen in effectievere en efficiëntere manieren om bijvoorbeeld e-mail te verwerken, (digitale) documenten te organiseren en (project)planningen te maken. Dat bespaart veel tijd en geld, leidt tot betere bedrijfsresultaten en verhoogt het werkplezier van medewerkers.

Al met al is professional organizing een beroep van de toekomst omdat het inspeelt op de groeiende behoefte aan structuur, duurzaamheid, effectiviteit en efficiëntie in ons steeds drukker wordende leven.

Zelf professional organizer worden

Lees meer over het werken als professional organizer en opleidingen tot professional organizer in onze Kennisbank.